02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti 2020, ki je trajal od 16.09 do 22.09, smo v Vrtcu pri OŠ Dr. Antona Trstenjaka Negova izvedli različne dejavnosti. Slednje so se navezovala na vodilo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti in sicer »Izberi čistejši način prevoza«.

Tako smo v danem tednu z otroki načrtovali aktivnosti kot so gibalne igre na prostem, spoznavanje različnih prevoznih sredstev in prometnih znakov, izdelava plakatov na temo mobilnost, sprehod v bližnjo okolico vrtca in šole, uporaba tehnike aktivnega učenja karte, prepevanje pesmi o vozilih ter beležili vsakodnevni prihod otrok v vrtec (z avtomobilom, avtobusom, kolesom idr.).

Večino otrok pripeljejo starši z avtomobilom, zato smo s pomočjo vsebin preko različnih medijev in razlage vzgojiteljev ugotavljali kateri načini prevoza pripomorejo k čistejšemu zraku. Razložili smo besede kot so izpušni plini, onesnaževanje, bolezni dihal ter se pogovorili o tem kaj lahko mi naredimo, da bo naš prihod v vrtec prijaznejši za okolje ter da bo zrak, ki ga dihamo čist še naprej.

Asfaltno igrišče smo spremenili v vozni park, kjer smo se vozili s poganjalci, kolesi in skiroji in to brez izpušnih plinov. Otroci so se počutili kot v pravem voznem parku, saj smo postavili prometne znake in narisali dolgo cesto ter pričarali široke nasmehe  na obraz otrok. Skratka, uživali so. Težili smo predvsem k temu, da večino dejavnosti izvedemo na svežem zraku. Obiskal nas je tudi gospod policist iz policijske postaje Gornja Radgona, ki je razkazal policijski avtomobil, policijsko opremo ter  predstavil pomembna cestna prometna pravila.

Z zavedanjem, da ima narava svoje zakonitosti in da moramo skrbno premisliti, ko posegamo vanjo, smo se v šolskem letu 2020/2021 odločili sodelovati pri projektu Trajnostna mobilnost v vrtcih in šolah. Aktivnosti bomo načrtovali skozi vso šolsko leto in sicer tako, da bomo strmeli k samostojnem, aktivnem, sproščenem otroku in odkrivali bolj trajnostne načine potovanja.

Zavedati se moremo, da ljudje, živali in rastline ne moremo živeti brez zraka. Prav zato moramo lepo skrbeti zanj. V razmislek … Kaj lahko mi naredimo, da v bodoče ohranimo čist zrak?

 Zapisala: Tamara Ketiš

Dostopnost