02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Zunaj je zadišalo po zimi, snegu in mrazu. Glede na lansko leto smo težko verjeli, da bomo letos deležni snežink, kaj šele nekaj cm snega. Ampak čas korone, dežurstev v vrtcu nam je popestril dneve težko pričakovani prvi sneg. Ja, za nekatere otroke resnično prvi sneg. Otroci in odrasli smo se ga razveselili bolj kot majhne čokoladice ali vrečke bonbonov. Sneg, kaj je to? se je videlo v otroških očeh, dokler ga niso občutili z vsemi čutili. Vemo, da otroci vse poskusijo z rokami, če je potrebno, tudi z usti. Vsako stvar opazujejo iz vseh strani. In tokrat je bilo ravno tako. Sneg je »mrzel, beli, uš, topi se, kepamo se, snežaka delamo, hlače imam za sneg,…« in še več so otroci naštevali ob navdušenju ob sneženju in igranju na snegu.

Da bi se ga popolno naužili, smo si ga prinesli v igralnice, kjer smo z njim kuhali, ga prenašali iz skodelic v skodelice, izdelovali snežake kar na mizi… Našli smo načine, da smo se z njim lahko igrali na različne načine, saj domišljija nima meja.  Zunaj smo opazovali naše stopinje, stopinje ptic, tekali po snegu, se kepali, opazovali nastale vodne kaplje iz snega na toboganih in gugalnicah… Otroški domišljiji seveda ni konca, zato smo se odločili, da na snegu poskusimo tudi slikati z vodenimi barvami. Kaj vse je nastalo, si lahko pogledate v galeriji.  Glede na to, da ne vemo, kdaj bo spet snežilo, nam ostanejo vsaj spomini na prvi sneg. Vsekakor pa težko pričakujemo naslednjo pošiljko, tako otroci kot odrasli. Verjamem, da ga odrasli zaradi cest in »kidanja« doma na dvorišču najbolj ne maramo, a kadar se na snegu igramo z otroki, v nas prebudi majhnega otroka, ki se prepusti brezmejni otroški domišljiji in igrivosti. Tako da brez slabe vesti na sneg, pa čeprav ga bo le nekaj cm.

Obiskale nas niso samo snežinke, ampak tudi Miklavž. Ob prihodu v vrtec nas je pričakalo pismo, ki smo ga po malici nestrpno prebrali. Svoje copate so otroci nastavili čim bližje k vratom, da bi le-ta vse dosegel in na nikogar pozabil. Ob prihodu z igrišča so se otroci razveselili daril, ki so jih skrbno odnesli domov.

Zapisala: vzgojiteljica Mihaela Plemenič

       

Dostopnost