02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

V vrtcu pri OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova smo se v letošnjem šolskem letu prvič pridružili projektu Trajnostna mobilnost v vrtcu in šoli, saj se zavedamo pomena ohranjanja čistega okolja in vpliva prometa na okolje. Pri naših otrocih želimo vzbuditi ekološko ozaveščenost ter jim približati trajnostni način življenja že v najzgodnejšem obdobju njihovega življenja.

Pomembno nam je, da že naše najmlajše otroke vzgajamo o prometni varnosti, da pa jih hkrati tudi  seznanimo z različnimi načini mobilnosti ter jim ponudimo alternativo: različne okolju prijaznejše načine mobilnosti, kot so hoja, kolesarjenje, vožnja s skiroji, poganjalci ter uporaba javnega prevoza.

V našem vrtcu v projektu Trajnostna mobilnost sodelujemo tri skupine otrok (skupaj 48 otrok)  v katerih so otroci stari od 3-6 let. V vsaki skupini smo se odločili, da bomo spremljali prihode otrok v vrtec teden dni, od 3.5 do 7.5.2021. Otroci so ob pogovorih v jutranjem krogu vsakodnevno zajčkom čistili kožuščke, a le tisti, ki so v vrtec prišli peš, parkirali vsaj 200m vstran od vrtca, se pripeljali s kolesom ali javnim prevozom – avtobusom. Poleg čiščenja kožuščkov je vsaka skupina izvedla tudi dodatne zanimive dejavnosti, primerne starosti otrok.

V najmlajši sodelujoči skupini (2-4 leta) smo si pripravili dan kolesarjenja, kjer so si otroci od doma pripeljali svoja kolesa, poganjalce in skiroje, ter se z njimi vozili na igrišču vrtca. Igralnico smo si oblikovali v cestišče, si izdelali avtomobile iz odpadnega materiala (gibanje avtomobila s pomočjo elastike in pihanja v slamico) ter se več dni igrali simbolno igro Promet. Poleg tega smo zgodbo o belem zajčku predstavili staršem preko dekoracije na hodniku. Otroci v tej starosti radi pojejo, zato smo prepevali pesmice o zajčkih, prometu ter se ob njih gibalno izražali. Obenem smo spoznavali različna vozila in njihovo oglašanje, kjer smo vključili vaje za artikulacijo glasov. Načrtujemo pa tudi izlet z avtobusom v okolici vrtca, seveda z malico in napitkom.

V skupini otrok starih 3-5 let smo prav tako izvedli dan kolesarjenja, oblikovali plakat na temo različne vrste prometa, prebirali knjige o prometu, se pogovarjali o varnosti in ekologiji, se odpravili na daljše sprehode, likovno, plesno in glasbeno ustvarjali ter pripravili dramatizacijo po zgodbi o belem zajčku. Zgodbo smo najprej prebrali, nato pripravili dramatizacijo na pobudo otrok. Ti so si lahko izbrali vloge, pesmice, plese, instrumente in si s pomočjo vzgojiteljic izdelali rekvizite. Dramatizacijo bomo posneli in dali v pogled ostalim skupinam, z njo bi se radi predstavili tudi širše in upamo, da nam bo uspelo.

V skupini najstarejših otrok (4-6 let) so si otroci sami narisali in izrezali lastnega zajčka, saj jih je zgodba o belem zajčku zelo motivirala. Želeli so namreč, da zajčkov kožuh ne bi bil umazan in da bodo vse živali v bližnjih gozdovih zadovoljne in zdrave. Tako so naši otroci s svojimi starši pridno vsaj en del poti do vrtca prepešačili, nekateri otroci pa so v vrtec, kljub precejšnji oddaljenosti, prišli tudi peš. Zaradi truda otrok in staršev so imeli naši zajčki ob koncu tedna ponovno bele kožuščke, na kar smo zelo ponosni.  V vrtcu pa smo tudi veliko raziskovali in ustvarjali. Otroci so opisali in nato tudi narisali »Mojo pot v vrtec« ter  »Narisali svoj avtobus ali vlak«. Izdelali smo plakat Promet v mojem kraju, odkrivali pešpoti v okolici vrtca – med raziskovanjem le-teh smo odkrili tudi »Klokečov« ribnik, ki ga do sedaj nismo poznali. Na igrišču vrtca pa smo sami naredili čutno pot, ki bo poskrbela za razgibavanje naših stopal in prstkov v vročih, poletnih dneh.

Menimo, da smo z izvedenimi aktivnostmi otrokom približale pomen trajnostne mobilnosti, vsekakor pa bomo nekatere aktivnosti v našem vrtcu izvajali še naprej. Živimo v kraju, ki je obdan s prečudovito naravo in želimo si, da jo ohranimo zeleno, brstečo in polno življenja.

Zapisale: vzgojiteljice Katja Potočnik, Jasmina Paldauf in Mihaela Plemenič

               Vrtec pri OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, 1.6.2021

ODDELEK 4 – 6 LET

 

ODDELEK 3 – 5 LET

 

ODDELEK 2 – 4 LET

Dostopnost