02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Letos smo Slovenski tradicionalni zajtrk izvedli v petek, 11.6.2021, čeprav ga od leta 2011 obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Slednji poteka v okviru dneva slovenske hrane in je namenjen v podporo slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane in s tem ozaveščanju o pomembnosti samooskrbe z lokalno pridelano hrano (https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/dan-slovenske-hrane-in-tradicionalni-slovenski-zajtrk/).

Kot vsako leto, nas je obiskala lokalna čebelarka ga. Alenka Rojko, ki je otroke presenetila s čebelarsko opravo in jim na kratko predala nekaj svojega znanja o čebelah. Seboj je prinesla tudi satnico iz voska, iz katere je otrokom izdelala sveči, ter več vrst medu za pokušino. Otroci so jo z veliko mero zanimanja in radovednosti poslušali in ji odgovarjali na zastavljena vprašanja, tudi na vprašanje kaj bomo jedli za zajtrk, so otroci suvereno povedali, da jedilnik sestavljajo domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Ugotovili smo, da je v skupini kar nekaj otrok, ki imajo izkušnje s čebelami že od doma in pomagajo pri čebelarskih opravilih. Gospa Alenka, jih je na koncu še pozvala, da se tudi sami pridružijo čebelarjem. V ta namen so si otroci izdelali vsak svoj pogrinjek, le-tega pa okrasili z motivom čebel in medu, mize pa okrasili s cvetličnimi šopki. Čebelarko smo povabili, da se nam pridruži še pri zajtrku, česar so bili otroci še posebej veseli. V zahvalo za obisk smo ji poklonili ročno izdelano rožo. Po opravljenem zajtrku smo vzgojiteljice za otroke načrtovale še podrobnejšo predstavitev čebelarske opreme (zaščitna obleka, puhalnik za dimljenje čebel, koš za ugrabitev pobeglih čebel), čebeljih proizvodov (med, propolis, cvetni prah) ter pokušanje le-teh. Dopoldan smo zaključili s sprehodom, mimo bližnjega čebelnjaka do travnika, kjer smo opazovali čebele kako so srkale medičino in nabirale cvetni prah.

 

Zapisala:
vzg. Niky Zver

ODDELEK 4 – 6 LET

ODDELEK 3 – 5 LET

ODDELEK  2 – 4 LETA

 

ODDELEK 1 – 3  LETA

 

ODDELEK 1 – 2 LETI

 

Dostopnost