02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Na dan slovenskega športa (23.9.2021) smo se skupaj s prvo triado OŠ Negova podali na izlet. Že zjutraj smo bili vsi veseli in navdušeni, saj smo se odpravili na pot z avtobusom. Otroci so bili tega zelo veseli, saj se jih večina le redko pelje z avtobusom.

Najprej smo obiskali Park doživetij v Križevcih pri Ljutomeru. V motoričnem Parku doživetij Križevci je urejena krožna rekreacijska pot, v katero so vključeni različni tematski sklopi, namenjeni za rekreacijo, vadbo in igro za male in velike, mladino, starše in starejše. Po parku je razporejenih več kot 20 elementov za krepitev kondicije, koordinacije, motorike in senzorike. Naprave in oprema so v največji možni meri izdelani iz naravno oblikovanih brun. Otroci so bili navdušeni nad parkom, komaj smo pomalicali že so stekli do prvih igral, ki smo jih skupaj preizkušali. Nekateri so bili v začetku malce zadržani nato jih je skupina v kateri so bili kar potegnila za sabo in so hitro želeli preizkušati vsa igrala.

Pot nas je nato vodila naprej do čebelarskega muzeja Tigeli na Krapju. Sprejela nas je prijazna gospa, ki nam je predstavila pomen čebelarstva, seznanila nas je z zgradbo čebeljega telesa, nam pokazala kakšne čebelnjake so ljudje gradili nekoč in kakšne danes, otroci so spoznali čebeljo družino, ogledali smo si zaščitno opremo čebelarja ter čebelarsko orodje. Popeljala nas je na ogled čebelarskega muzeja; 110 let starega čebelnjaka. Čisto za konec smo lahko med tudi poskusili in se z njim in medenjaki posladkali. Otroci so si domov odnesli vsak svoj obesek iz voska, posladkali pa so se lahko tudi z medenimi lizikami. Res so bile sladke, slastne in medene.

Pot smo nadaljevali do ekološke kmetije Paldauf v Vučji vasi. Na kmetiji nas je sprejel gospod Igor. Povedal nam je, da se nahajamo na ekološki kmetiji, kar pomeni da tukaj kmetujejo na ekološki način, se pravi zdravo, tako do živali, rastlin in ljudi. Povabil nas je na ogled proste reje Krškopoljskih prašičev, ki je slovenska avtohtona pasma in na ogled kokoši nesnic. Vse živali so bivale zunaj. Otroci so se jim lahko približali in jih pobožali. Najbolj zanimivi so jim bili pujsi, ki so se valjali po blatu. Ogledali smo si tudi kje kokoši nesejo jajca. Nato smo odšli še do mlina, kjer so otroci lahko videli kako nastane moka. Ogledali smo si tudi trgovinico, kjer prodajajo svoje izdelke in izdelke ostalih lokalnih ponudnikov. Čisto na koncu smo se lahko posladkali s sladkimi dobrotami in grozdnim sokom, ki ga pridelajo na kmetiji.

Malce utrujeni, polni novih doživetij in spoznanj smo se vrnili nazaj v Negovo z željo, da kmalu spet odrinemo na kakšen zanimiv izlet kot je bil ta.

Hvala vsem, ki ste se potrudili in nam omogočili ta poseben dan.

Zapisala: Jasmina Paldauf, dipl. vzg.

 

Dostopnost