02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Tradicionalni slovenski zajtrk smo letos obeležili že enajstič na dan slovenske hrane, 19.11.2021. Letos je potekal pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«

Projekt letos spodbuja, da se živila za zajtrk (med, maslo, mleko, kruh in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja) kupi čim bližje, s čimer se krepi spoštovanje do lokalno pridelane in predelane hrane ter spodbuja kratke nabavne poti: od njive do krožnika, ki varujejo in ohranjajo okolje.

Že pred zajtrkom smo se po posameznih oddelkih pogovarjali o čebelah, lokalno pridelani hrani, o sadju in zelenjavi in o zajtrku – najpomembnejšem obroku dneva. Otroci so si lahko preko različnih medijev ogledali kaj pomeni čebelarstvo in zdravo pridelana hrana. Prebirali smo različno vrsto literature na to temo in se likovno, plesno in gibalno izražali. V telovadnici smo izvedli vadbeno uro na to temo. Iz različnih časopisov in reklamnih sporočil smo si oblikovali plakat na temo čebele, sadje in zelenjava.

Na tradicionalni slovenski zajtrk pa sta nas obiskala lokalna čebelarja g. Kramberger in ga. Rojko in nam predstavila pomen čebel in čebelarstva. Otroci so jima z veseljem prisluhnili, nato pa so se zadovoljni lotili zajtrka, ki je bil na ta dan prav poseben: domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka vse pridelano pri lokalnih, skrbnih kmetih. Zahvaljujemo se jim, da skrbijo za našo zdravo hrano, saj le tako ostajamo čili in zdravi.

Zapisala: Jasmina Paldauf

1-3 LETA

 

3-4 LETA

 

3-5 LET

4-6 LET

Dostopnost