02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Ja, v vrtcu se ne damo. Kljub izrednim, čudnim časom smo si v našem vrtcu privoščili potovati po svetu, pa čeprav samo po zemljevidu. Nič zato, tudi to sprejmemo in pri tem izredno uživamo.

Tako kot vsako leto, smo se tudi v letošnjem šolskem letu pridružili Unicefovem projektu – Potovanje k sebi in okrog sveta z namenom o ozaveščanje otrok o njihovih pravicah in pravicah drugih, ki so zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah.

S projektom smo pričeli v mesecu januarju in ga še vedno obravnavamo. Zadali smo si globalni cilj; spoznavanje ožjega in širšega družbenega in kulturnega okolja ter medkulturnih in drugih razlik.

Poleg Slovenije smo prepotovali tudi po drugih celinah, npr. Afriki, Aziji, Severni in Južni Ameriki. V najstarejši skupini celo vse do Antarktike.

V skupini 3-5 let se je čas še posebej ustavil na afriški celini, kjer smo poskušali spoznati to deželo po dolgem in počez. Da bi jo lažje razumeli, smo si tudi v igralnici izdelali afriško hišo, kočo, seveda s slamo na strehi ter priredili afriški dan.

Afriško kulturo smo spoznavali preko fotografij, slikanic, videoposnetkov, plesa in petja. Od vsega naštetega nas je najbolj pritegnil ples, taki ka z ritko migajo, pravijo otroci in njihove pesmi. V jutranjem krogu smo poskušali šteti po afriško do 10, a je za nas še pretežko, zato nam žal ni uspelo. Uspelo pa nam je nekaj drugega, spoznati in se naučiti njihovo ljudsko pesem Pojemo zimba zaja, katero spremljamo z improviziranimi bobni iz velikih pločevink. Le-te smo oblekli v različne »afriške« vzorce, prav tako smo si izdelali verižice in zapestnice. »Polno jih imajo«, so rekli otroci.

Najbolj nam je bila všeč afriška pesem Jeruzalema, zato smo se na njo naučili plesno koreografijo ter jo pospremili z našimi bobni.

Kakšen je bil afriški dan? Oblekli smo se v »njihove« obleke , si nadeli verižice in zapestnice, si pogrnili na tleh preproge ter zajtrkovali na »pesku«. Ja, tudi »kuhali« smo si sami in šli po vodo k reki oz. v daljni vodnjak. »Na glavi nosijo vodo, v takih kanglah. Nimajo vode, pa ne postelje, veni kuhajo, … « pravijo naši otroci.

Otroci so afriško hišo vzeli za svojo. Sedaj se v njej vsak dan igrajo in vsakokrat jo spremenijo v kaj drugega; bolnico, hišo, vrtec,… Glede na to, da smo pridruženi k Mreži gozdnih vrtcev in šol, smo si tudi v gozdu ustvarili podobno hišo iz vej, katero izredno radi obiskujemo in jo vsakokrat polepšamo.

Poleg afriške celine smo se ustavili tudi v Aziji, oz. natančneje na Kitajskem, kjer smo spoznavali kitajsko kulturo. Ugotovili smo, da za nas ni tako privlačna kot afriška. A s kitajskimi palčkami smo vseeno poskusili jesti. »Smešno je, ne gre mi, kako je fajn, …« so bili komentarji otrok. Izdelali smo si tudi zanimive, unikatne pahljače. Vsako jutro smo se pozdravili s kitajsko pesmico Zhao Peng You, ki govori o prijateljstvu. Zelo radi jo pojemo vsaki dan. Tudi preštevati smo poskušali do deset, a je izredno težko.

V skupini, kjer so otroci stari 4-6 let, pa smo se lotili naslednjih dejavnosti:

  • spoznavanje samega sebe in svojega telesa
  • risanje sebe s črnim ogljem, flomastrom ali črno voščenko
  • ogled vsebin preko računalnika o zgradbi človeškega telesa in o nastanku človeka
  • izdelava risbic na temo jamski človek oz. pračlovek
  • uporaba tehnike aktivnega učenja karte na temo čustva
  • poslušanje različnih zvrsti glasbe in nato likovna upodobitev
  • poslušanje zgodbe Kathryn Cave: Drugačen, tudi v angleškem jeziku in likovna upodobitev glavnih junakov
  • pogovor o Zemlji na kateri živimo in izdelava zemljevida sveta
  • spoznavanje kontinentov sveta preko globusa in zemljevida ter lepljenje sličic živali, ki živijo na posameznih kontinentih
  • predstavitev načina življenja v polarnem svetu preko knjig in računalnika
  • učenje plesa Pingvini skupaj z vzgojiteljico Brigito
  • seznanitev z igro bans pingvini
  • sestavljanje in grajenje igluja iz stiropora, skupaj s hišnikom Iztokom
  • izdelava pingvinov iz kolaž papirja
  • ogled vsebin na temo Slovenija moja dežela preko računalnika in ogled zemljevida
  • izdelava evropske in slovenske zastave ter zastave občine Gornja Radgona.

 

S projektom bomo nadaljevali do konca šolskega leta, saj preko njega obravnavamo samega sebe, svoja čustva, našo družino, prijatelje, bližnje in daljne dežele,…

Fotografije si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Unicef – Potovanje k sebi in okrog sveta v drugem starostnem obdobju

Zapisali: Mihaela Plemenič in Jasmina Paldauf

Dostopnost