02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Projekt »Drugačnost nas bogati« otroke ozavešča o pomenu medkulturnega učenja in dialoga, strpnosti, sodelovanja v vse bolj raznoliki družbi ter pomenu miru in spoštovanju človekovih pravic.

Cilj projekta je otrokom približati DRUGE KULTURE, NARODE TER SVET DRUGAČNIH, jih učiti in naučiti strpnosti, medsebojnega sodelovanja in spoštovanja, nenasilnega reševanja konfliktov, predvsem pa življenja brez predsodkov, spoštovanja drugih kultur in življenja v družbi brez meja.

Tako smo se z otroki lotili različnih, njim novih stvari. Srečali smo se s tematiko invalidnosti, slepoto, gluhoto, se poskušali na različne načine približati načinu življenja ljudi z določenimi ovirami in jih mogoče vsaj malo razumet. Otroci so se preizkušali v nudenju pomoči »slepim« prijateljem, v hoji z zavezanimi očmi z belo palico, s slikanjem z nogami in usti, prehranjevanjem z ne dominantno roko (dominantna je bila »poškodovana« ali je sploh ni bilo), s sedenjem v »invalidskem vozičku« in igro na ta način. Otroci so se cel teden soočali s takšno ali drugačno invalidnostjo, da bi se lažje vživeli in si na ta način razvijali empatijo do soljudi.

Skozi sam projekt smo spoznavali različne jezike, kulture, zato smo v jutranjem krogu preštevali, prepevali v slovenskem, angleškem, nemškem in španskem jeziku. Izdelali smo si slovar vsakdanjih besed v vseh omenjenih jezikih (npr. : dober dan – good day, guten tag, buen día).

Da bi se dotaknili druge kulture, smo v skupino povabili deklico in mamico, ki prihajata iz Dominikanske republike. Seznanili sta nas z značilnostmi prelepe dežele, glasbo in plesom. Skupaj z deklico smo se učili plesati njihove tradicionalne plese, kot so salsa, merenge, bachata. Ker je deklica izredno plesno nadarjena, ji ni bilo težko slediti. Hkrati smo spoznavali kulturo naše prelepe Slovenije in morske dežele Dominikanske republike. Ugotovili smo, da so barve na zastavi obeh držav popolnoma enake, le drugače razporejene, da je za našo deželo značilna človeška ribica, za Dominikansko republiko pa flamingo, morska krava, …

V skupino smo povabili tudi vzgojiteljico Jasmino Paldauf, ki je z nami preko igre izvedla jutranji krog v angleškem jeziku. Ugotovili smo, da nekateri otroci poleg barv in števila že razumejo par drugih angleških besed.

Preko programa Neon (Varni brez nasilja) se bomo tekom preostalega šolskega leta dotaknili nenasilnega reševanja konfliktov.

Verjamem, da bomo usvojene stvari še poglabljali, jih utrjevali ali se še kaj novega naučili.

Zapisala: Mihaela Plemenič, dipl. vzg.

(ogled fotografij na spodnji povezavi)
drugačnost nas bogati    

Dostopnost