02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

V sklopu jesenskih dejavnosti smo se dotaknili tudi običajev, ki pritičejo jesenskim opravilom. Ob bučah in jemanju semen iz buč so se porajala mnoga vprašanja otrok in kot pravi mali raziskovalci smo začeli raziskovati buče, torej od semena in vse do bučnega olja.
Pobrskali smo po spletu, obiskali knjižnico, si ogledali video o sajenju in gojenju buč in tako  veliko izvedeli. Naposled se je porajala ideja, da bi iz naših semen naredili bučno olje. Seveda smo se spomnili na kmetijo BeEko, ki bi nam lahko bila v veliko pomoč pri uresničevanju našega cilja, da si pridelamo pravo domače bučno olje. Skrbno smo predali semena naši vzgojiteljici Jasmini, ki je semena odpeljala na kmetijo. Z velikim navdušenjem smo načrtovali naš obisk kmetije in ogleda oljarne. Na kmetijo smo se peljali z avtobusom in na kmetiji nadaljevali raziskovalno pot. Tam nas je pričakal g. Igor, ki nam je kmetijo razkazal ter povedal veliko zanimivega in tako potešil našo radovednost. Na koncu smo se ustavili tudi v trgovinici njihove kmetije, kjer prodajajo različne domače izdelke. Za piko na in, pa smo se na koncu naše raziskovalne poti, opravili še v Park doživetij Križevci, kjer smo preizkušali gibalne spretnosti.

Z oljem, ki smo ga prinesli v vrtec, smo si pripravili dan pokušine.
Najprej smo ga poduhali, opazovali barvo in teksturo ter ga naposled tudi poskusili s koščki kruha. Nismo pa poskušali samo olja ampak tudi pražena semena. Največje veselje pa je bila solata z bučnim oljem, ki smo si jo v vrtcu privoščili.

Naš super preživet dan, si lahko ogledate na sledeči povezavi –od semena do bučnega olja + park doživetij

 Zapisale: strokovne delavke skupin 4—5 in 5—6 Vrtca pri OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova

Dostopnost