02 560 50 90 vrtec@os-negova.si

Tako kot vsako leto, je tudi letos, tretji petek v mesecu novembru prav poseben dan. Obeležujemo namreč Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležimo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka, katerega namen je pomagati pri osveščanju in predajanju ključnih sporočil ob dnevu slovenske hrane, se glasi: »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Otroci vrtca so v okviru teme, ki pritiče slovenskemu tradicionalnemu zajtrku, ves teden preko zanimivih in ustvarjalnih dejavnosti doživljali pomen zdrave prehrane pridelane v lokalnem okolju. Spoznavali so sestavine, ki jih potrebujemo za peko kruha in le tega tudi spekli. Preko zgodb, ogleda filma, ustvarjalnih likovnih delavnic, so otroci spoznavali pomen čebel in zanimivosti, povezane z njimi. Izdelki in plakati izpod rok vrtčevskih otrok  tako krasijo oglasne panoje in igralnice v vrtcu.

Predšolska skupina je obiskala  tudi knjižnico, kjer je otroke pričakala knjižničarka Zvezdana in otrokom doživeto prebrala vsebino literarnega dela z naslovom »Kruhek je šel po svetu« avtorice Tatjane Jamnik Pocajt. Zgodbica pripoveduje o kruhu, ki ga nihče ni želel kupiti in se tako odloči, da bo šel sam po svetu nahranit lačne. Skupaj smo tako ozavestili še pomen hrane kot vrednote, ki v današnjem svetu izgublja svoj pomen, kar se kaže v količinah zavržene hrane.

Najstarejši lokalni čebelar Jožef Kramberger je v preteklih dneh prijazno sprejel tudi obisk vrtčevskih otrok in jim z veliko vnemo in predanostjo potešil otroško radovednost ter pripravil pokušnjo medu. Tega so bili otroci še posebej veseli. Deležni pa so bili tudi obiska čebelarke ga. Alenke Kaučič in čebelarja g. Gregorja Keblerja. .
Ob tem je prav posebno noto zaključku tega tedna s svojim nastopom, deklamacijo z naslovom »Pesmica o kruhu« avtorice Vide Brest, doprinesla najstarejša vrtčevska skupina in tako popestrila program, ki že tradicionalno oriše tako šolski kot vrtčevski dopoldan.

V tem tednu so otroci spoznali veliko zanimivosti in pridobili veliko informacij, zato se prav gotovo ne bo končalo z današnjim tradicionalnim zajtrkom, saj otroška domišljija in radovednost ne poznata meja.

Zapisala: Valerija Tratnik, dipl. vzg.

Dostopnost